Teknologibedriften Zedge klarte kunststykket å være først ute med å tilby noe det ble stor etterspørsel etter allerede før smarttelefonens inntog på totusentallet; personifiserte ringetoner og bakgrunner.
Hva skjedde da folk erstattet sin Nokia 6110 med en smarttelefon på 2.000-tallet? Forskjellen var som dag og natt, og nettopp det gjorde at mange ville ta med seg noe kjent over til disse nymotens dingsene.
– Egenvalgte ringetoner, meldingslyder og bakgrunner var blant de eneste kjente tingene du kunne ta med deg fra de tidlige mobiltelefonene til de første smarttelefonene, forteller Vemund Lindaas, General Manager i Zedge.
Zedge lyktes med timingen. De var først ute, og ble størst. Få trønderske selskaper kan skilte med å ha vært på topplista i noen av verdens største markeder.
– Vi lanserte appen på Android tidlig, og appen var blant de første folk lastet ned. Vi lå på topp ti på Google Play i USA i flere år, og i fjor var vi på topplista i India. Det er ganske heftig.
India er i dag det sterkest voksende markedet. Selv om Zedge kan skilte med 436 millioner nedlastinger av appen og 30 millioner aktive brukere på verdensbasis, har ikke personifiserte ringetoner og wallpapers slått helt an i Norge.
Gjør deg klar til å tatovere telefonen – og få den til å gjenspeile deg, som Zedge sier.
Ring-ring eller ufrivillig humor?
– Tenk på hva du ønsker å oppnå. Skal det være morsomt? Det kan være hva som helst. Jeg har lagt meg mot noe praktisk, og liker lydløs modus så jeg slipper å bli forstyrret, forklarer Vemund.
Før Vemund startet i Zedge, var det sort bakgrunn og ring-ring som gjaldt. Og selv om han stort sett ikke vil bli forstyrret, er det enkelte innkommende som er viktigere enn andre.
Familiemedlemmer har fått en nøye utvalgt ringetone.
– Når døtrene mine ringer har jeg sangen It's your daughter calling. Og selv om jeg ikke hører en lyd når telefonen er på lydløs, hører de en intens pipelyd. Da sier de at pappa, nå ringer det, ler Vemund.
Men selv for Vemund kan personifiserte ringetoner by på uforutsette utfordringer.
– Kona ringte meg i lunsjen da jeg var ganske fersk i Zedge. Ringetonen jeg hadde valgt var sirener og teksten warning, warning, your wife is calling. Det ble ufrivillig morsomt.
Hør It’s the wife her
Etter denne episoden, holder Vemund seg til å teste ulike bakgrunnsbilder. I desember er det jul som gjelder.
– Det må være attraktivt å være på kontoret
Zedge tvinger ingen til å komme fysisk på kontoret. De fleste av arbeidsoppgavene kan utføres fra hvor som helst.
– Vi ønsker at folk ser verdien av å være sammen fysisk. Samarbeidet vi får da er bedre. Det må være attraktivt å være på kontoret, og du må føle at du går glipp av noe ved å ikke være her, understreker Vemund.
I tillegg til Trondheim, hvor de teller 19 ansatte, har Zedge kontor i Vilnius i Litauen. I Vilnius var det allerede før korona mange som jobbet hjemmefra. Der har de flere sosiale aktiviteter utenfor kontoret. I Trondheim skjer det også mye sosialt på kontoret i sjette etasje i MAX-bygget.
– Fika på mandager og varmlunsj på fredager, er faste innslag. Det hender seg at vi spiller Mario Kart også, forteller Vemund.
Med Tekken, Zelda, Tetris og Quake som navn på møterommene, følger det tross alt noen forpliktelser.
Fra venstre: Fredrik Haugen, Thomas Tinglum, Janthira Engeset og Vemund Lindaas
Thomas tar Mario Kart hakket mer seriøst enn Janthira.
Fra Teknobyen til Tempe
Zedge holdt tidligere til i Teknobyen. De hadde behov for lokaler som passet bedre for antall ansatte, og ønsket å være i samme område. Valget falt på MAX-bygget.
– Beliggenheten er god, spesielt når det gjelder tilkomst. Enten du sykler, tar buss eller kjører, er Tempe et godt knutepunkt. I MAX-bygget er det bra med parkering, og det er godt tilrettelagt for sykkel, forteller Vemund som selv sykler fra Stavset og får unna treningsøkta på vei hjem.
Det meste i lokalene var klart. Zedge delte inn i et ekstra møterom og flyttet inn.
– Vi liker bygget, utsikten og at det er butikk her så vi kan handle inn til lunsj. I tillegg er det frisør og apotek også, så vi har det vi trenger til daglig.
Det eneste Vemund savner, er et spisested. Han kjenner noen i Disruptive Technologies, og det hender seg at de inviterer hverandre på en kaffe.
– Jeg skulle gjerne hatt et lunsjsted her så vi kan treffe de andre som jobber her i MAX-bygget for en matbit, avslutter Vemund.
Da kan de som jobber i bygget gå fra å være innadvendt til utadvendt, spesielt i sommersola ute på terrassen.
Lokaler til leie
Kan du tenke deg å drive et spisested, ha kontor eller drive butikk i MAX-bygget? Vi i KLP Eiendom har fortsatt noen lokaler til leie. Se prospektet.
Kontakt KLP Eiendom